Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2020. február 29., szombat,  
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2019. április 17.
Kórházvonattal a Don-kanyarban

Kórházvonattal a Don-kanyarban címmel 2019. április 17-én nyílt meg Reményi József főhadnagy II. világháborús fotográfiáiból álló kiállítás a Művelődési Központban. 


Az 1911-ben született alkotó Budapesten dolgozott számviteli szakemberként. A frontra 1942 nyarán került, 17 alkalommal járt katonavonaton. Siklósi István polgármester köszöntőjében nagyapja második világháborús naplójából olvasott fel részletet. A tárlatot dr. Köteles Lajos történész nyitotta meg, kifejtette, Reményi József a tizenkét kórházvonat egyikének volt gazdasági parancsnoka, frontnaplója és fotói páratlanok, hasonló hagyaték nem ismeretes.

 

Véghné Reményi Mária, Reményi József lánya elmondta, szüleik sohasem beszéltek a frontnaplóról és a fotókról, azok léte véletlenül derült ki. Így édesapjuk 49 tekercs fotóját digitalizálhatták, és a fővárosi XIII. kerületi önkormányzat anyagi segítséget nyújtott a kiállítás elkészítéséhez. A mezőberényi már a 43. helyszín, ahol bemutatják a tárlatot. A kiállítás május 6-ig tekinthető meg a Művelődési Központban.

 

GALÉRIA

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség