Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2020. szeptember 26., szombat,  Jusztina
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2020. január 23.
Berényi anyagok a levéltárban - Múzeumi esték

A Magyar Kultúra Napja alkalmából – a „Múzeumi esték” rendezvénysorozat keretében – 2020. január 23-án „Múltunk őrzője” címmel dr. Bódán Zsolt történész, a MNL Békés Megyei Levéltára osztályvezetője tartott előadást a megyei levéltár mezőberényi vonatkozású iratairól.


Bevezetésként az előadó elmondta, a levéltár a történelmi értékkel bíró dokumentumokat gyűjti. A Békés Megyei Levéltár 1732-ben jött létre Gyulán, a Békési Fiók levéltár pedig 1977-ben. A megyei levéltár tízezer iratfolyóméter anyagot kezel. A legtöbb kutató családfája iránt érdeklődik, mellettük a helytörténészek keresik még fel gyakran a levéltárat. Évente egy-egy adatért 600-700 érdeklődő keresi fel az ügyfélszolgálatukat.

 

Dr. Bódán Zsolt hangoztatta, Mezőberény azon szerencsés települések közé tartozik, amelyekről nagyon gazdag anyag gyűlt össze. A csak Berényre vonatkozó dokumentum 150 folyóméterből áll, ezek mellet a járási, a megyei anyagok is sok berényi vonatkozást tartalmaznak. Tartalmukat tekintve ezek átölelik az élet valamennyi területét: az igazgatást, az oktatást, a civil életet, a gazdaságot, a politikát.     

 

GALÉRIA

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség