Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2020. március 30., hétfő,  Zalán
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2020. március 04.
Szelekovszky László Sisiről

Sisiről, a magyarok királynéjáról tartott előadást 2020. március 4-én Szelekovszky László nyugalmazott természetvédelmi főtanácsos a Művelődési Központban. A megyében fellelhető Sisi-ereklyékből kisebb kiállítást rendezett.


A félszáz érdeklődő előtt az előadó elmondta, Sisi szerette a magyarokat, rájött, hogy az itteni emberek nagyon szabadságszeretők. Közbenjárására a szabadságharc számtalan foglya kapta vissza a szabadságát, például Deák Ferenc vagy Andrássy Gyula, továbbá az ő közbenjárására jött létre a kiegyezés. A királyi pár koronázására emlékkönyvet és emlékérméket adtak ki. A magyarok hálájuk jeleként Sisinek felajánlottak a gödöllői Grassalkovich-kastélyt, a királyné szívesen és sokat időzött itt.

 

Szelkovszky László szólt arról, Sisi Békés megyében is járt, férjével 1857 májusában, a nagy árvíz miatt jöttek, Bécsből hozattak is egy kotrógépet. Először az ókígyósi kastélyban szálltak meg, azt követően a gyulai Almásy-kastélyba mentek, onnan pedig a dobozi hídhoz, ahol a gátőrháznál volt egy kilátó, amit nekik építettek. Békésben rajongtak érte, ezrek éljenezték mindenhol. Amikor 1898-ban, Genfben Erzsébet királynét meggyilkolta egy olasz anarchista, Darányi Ignác akkori földművelésügyi miniszter három millió emlékfát ültetett el Magyarország falvaiban. A királyné emlékére kerteket, ligeteket, parkokat hoztak létre a legtöbb telepítés erdészházaknál, vasútállomásoknál, ilyen a gyomai, a csabai és szarvasi, illetve közúti őrházaknál történt. Ennek a legszebb példája a gyomai Erzsébet liget, amelyet a Nőegylet és az Istvánfenéki Ármentesítő Társulat hozott létre, míg a szarvasit a Kákafoki Gáttársulat és Bolza Pál telepítette. 

 

GALÉRIA

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség