Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2020. július 13., hétfő,  Jenő
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2020. június 20.
Megkésett levelek Gitta néninek – könyvbemutató

A Kisari Miklósné szerkesztette Megkésett levelek Gitta néninek című könyvet 2020. június 20-án Henger Péter helytörténész mutatta be a Muzeális Gyűjtemény udvarán, és ő beszélgetett a szerkesztővel.


A megjelenteket Siklósi István polgármester köszöntötte, elmondta, az új kötet válasz Hegedüs Gitta: Levelek Imrének című könyvére. E munkák más-más világlátást tükröznek, de mindkettő érdekes, különösen a mezőberényiek számára, mert helyi történeteket dolgoznak fel.

 

Erdész Ádám, a MNL Békés Megyei Levéltára igazgatója, a város díszpolgára hangsúlyozta, a kötet érdeme, hogy azt a szférát mutatja be, ami az emberek emlékezetében megmaradt. Az élő emléket, a személyes múltat tárja fel.

 

Henger Péter szólt arról, hogy a Levelek Imrének című könyv az 1944-45-ös földrengésszerű változásokat mutatja be, Gitta néni könyve tükrözi az ő látásmódját, az egyes fejezetekben bántó megjegyzéseket is tartalmaz. Ezekre a kérdésekre fogalmazta meg válaszát Kisari Miklósné. Henger Péter elmondta, a kötet páratlanul értékes visszaemlékezéseket, naplóbejegyzéseket, összegzéseket tartalmaz. Ezért érdemes arra, hogy elolvassuk, magunknak feldolgozzuk és másoknak is ajánljuk. 

 

Kisari Miklósné kifejtette, Gitta néni könyvében szó van egy tót férfiról, aki sváb feleségét önként követett a málenkij robotra, tudta, ez a szüleiről szól. Megdöbbent, mikor arról is olvasott, hogy a 300 éve Mezőberényben élő nemzetiségiek menjenek vissza oda, ahonnan jöttek. Úgy gondolta, erre válaszolnia kell.

 

Az érdeklődők népes seregében többen felszólaltak, köztük Nagyné Pintér Jolán, a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöke is. A kötet megvásárolható Kisari Miklósnénál.

 

A könyvbemutató végén Henger Péter bejelentette, már nyomdakész állapotban van Gitta néni következő munkája Emlékezzünk a régiekről címmel. Ennek bemutatója őszre várható. 

 

GALÉRIA

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség