Könyvtár
Szép Ernő
2022. június 30.

A neves költő, újságíró és színpadi szerző Schön Ezékiel néven látta meg a napvilágot Huszton, 1884. június 30-án egy szerény körülmények között élő néptanító és egy varrónő gyermekeként. Hajdúszoboszlón, Debrecenben, majd Mezőtúron járt iskolába, bár sosem érettségizett le. Petőfi már gyermekkorában nagy hatással volt rá és  egy tanára segítségével tizennyolc évesen jelent meg első verseskötete.

Lázadók a tinivilágban
2022. június 27.

Ha a gyermek serdülőkorba lép, az agyban történő változások és a hormonok termelődésének hatására bizony elérkezett a hangulatváltozás, a dac és a lázadás.

Skót szerzők
2022. június 24.

Képzeljük el, hogy valaki megállít minket az utcán, és megkérdi: elnézést, tudna mondani egy skót írót vagy költőt?

Tudnánk említeni, akár egyet is?

Én biztosan nem!

Jean-Paul Sartre - tematikus ajánló
2022. június 21.

-Jean-Paul Charles Aymard Sartre, 1905. június 21-én született Párizsban, irodalmi Nobel-díjas francia dráma- és regényíró, irodalomkritikus, politikai aktivista, valamint az ateista egzisztencializmus képviselőjeként a 20. századi francia filozófia vezéralakja.

Schmidt Egon
2022. június 16.

Érdekességek Schmidt Egonról

- Budapesten látta meg a napvilágot, de becsehelyi származású családja miatt mindig is zalai kötődésűnek vallotta magát,

Legendák
2022. június 13.

A polinéz legendák nagy hőse, Maui, akit "Az ezer cselfogású Maui"-nak neveztek, számtalan csodás hőstettet vitt véghez az emberiség érdekében: ellopta a tüzet az alvilágból, torkon ragadta a túl gyorsan forgó Napot húga hajából font kötelével és rettenetes erejével képes volt feljebb nyomni az égboltot, hogy az embereknek ne kelljen a földön kúszva járni és végre a növények is szabadon nőhessenek.

Királyi házak
2022. június 09.

Tudta, hogy a "török Poldinak" csúfolt I. Lipót Habsburg császár több hangszeren játszott és több száz lenyűgöző zeneművet komponált?

Guillaume Musso
2022. június 06.
  1. június 6. napján született a franciaországi Antibes-ben.

Az alábbi idézet a Central Park című művének egyik részlete:

Finy Petra
2022. június 04.

A főleg gyermekkönyveiről ismert Finy Petra 1978. június 4-én született Budapesten. Az ELTE TFK francia-magyar szakán végzett író és költő a Krea Környezettervező Iskola tervezőgrafika szakán folytatta tanulmányait. 2006-ban jelent meg első, felnőtteknek szóló verseskötete  Histeria grandiflora, vagyis ha az elme bimbóként kibomlik címmel.

1911. 06. 01. - megalakult az első magyar filmvállalat
2022. június 01.

Az első magyar filmvállalatot, a Hunnia Biograph Társaságot és filmgyárat, a Vígszínház melléküzemágaként hozták létre Budapesten, a mai Pannonia utca és Radnóti Miklós utca kereszteződésénél. Műterme, a Pannónia az első, akkor valóban korszerű csarnok volt, melyet eredetileg is a filmgyártásnak szenteltek. Az első magyar filmvállalat cégbejegyzése 1911. október 14-én megtörtént.

Betiltott könyvek
2022. május 30.

A könyvek betiltása nagyjából egyidős azzal, hogy valamilyen formában megjelentek írások.  Általában teljesen szürreális okokból tiltották be a könyveket, így egy katolikus iskola Tennessee államban úgy döntött, hogy megtiltja könyvtárában a Harry Potter könyvek kölcsönzését, mivel azok “valódi varázsigéket” tartalmaznak.

Tiszta pszichológia
2022. május 27.

A szépirodalom egyik fő vonzereje, hogy képes feltárni az ember belső világának titkait, olyan pontosan és élénken kifejezni a lelki mozdulatokat, ahogyan azt az ember a mindennapi, hétköznapi életben nem tudja megtenni.

A közlekedési kultúra napja
2022. május 21.

2015 óta kerül hazánkban is megrendezésre kerül ez a nap, amikor a biztonságtudatosan, környezettudatosan és udvariasan közlekedőket ünneplik. A nappal a 2011-es  ENSZ Cselekvések Évtizede a Közúti Közlekedésbiztonság Területén Akcióprogram elindítására emlékeznek.

Lackfi János
2022. május 18.

A neves költő, író, műfordító 1971. május 18-án Budapest született. Az irodalom iránti vonzódásán nem lehet csodálkozni, hiszen édesanyja Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító, míg édesapja Oláh János, József Attila-díjas író, költő.

V. Kulcsár Ildikó
2022. május 15.

A Nők Lapja neves újságírója a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, majd magyar-orosz szakos tanári diplomát szerzett. 1976-tól állandó munkatársa volt a Köznevelés című lapnak.

Tavaszi mámor
2022. május 07.

Az egész tavaszt nyugodtan lehetne a szerelem évszakának nyilvánítani, de ha csak egyetlenegy hónapot kellene kiválasztani a sorból, a választás egyértelműen a májusra, a tavasz betetőzésére esne.

Star Wars-nap
2022. május 04.

Habár a világsikerű filmsorozat első részét 1977. május 25-én mutatták be, a legendás "Az erő legyen veled!" mondat kiejtésén alapuló szójáték ("May the force/fourth be with you!") miatt a rajongók május 4-én ünneplik a Csillagok Háborúját, amely dátumot 2019-ben Kalifornia tagállam parlamentje hivatalossá is tett.

George Washington
2022. április 30.

Az Egyesült Államok első elnöke 1732. február 22-én született a virginiai Popes Creek ültetvényen hatodik gyermekként. Bár nem részesült formális oktatásban, kedvelte a matematikát, ügyesen rajzolt térképeket és érdekelte a földmérés. Csak három évig dolgozott földmérőként, de egész életében folytatta a felmérést, így a feljegyzések szerint körülbelül 60 000 hektárt mért fel élete során.

Örkény István
2022. április 25.

A magyar groteszk próza megteremtője 1912. április 5-én született Budapesten egy jómódú polgári családba. A Műegyetemen először a vegyészmérnöki karra járt, majd gyógyszerész szakon szerzett diplomát.

Leiner Laura - tematikus ajánló
2022. április 22.

A szerethető karakterekkel teli humoros ifjúsági regények szerzője 1985. április 22-én született, Budapesten. Első kiadott műve a 2005-ben megjelent Remek! című regény, de az igazi sikert a 2010-ben kiadott Szent Johanna gimi sorozat első kötete hozta meg számára. Az azóta megjelent Bexi-sorozat és Iskolák versenye-sorozat sikeresen ismertette meg a fiatalokkal a könyvek világát és felkerült néhány iskola ajánlott olvasmány listájára.

2010 óta magyar tinik tízezrei olvassák ifjúsági regényeit.
De vajon miben áll Leiner Laura sikerének titka?

Lucrezia Borgia
2022. április 18.

A legendák, drámák, operák és filmsorozatok szerint Lucrezia Borgia egy igazi méregkeverő, cselszövő femme fatale, amire viszont a történészek semmilyen bizonyítékot eddig nem találtak.

< >