Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2021. január 16., szombat,  Gusztáv
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2020. december 21.
Adventtől karácsonyig – 2020. december 21.
Égi jelek

A téli napforduló napján (december 21.) a legrövidebb a nappal és leghosszabb az éjszaka. Az újjászülető fény ünnepe. Csökken a sötétség, hosszabbodnak a nappalok. A nap az új kezdetek lehetőségét hozza.


Az idei évben egy nagyon különleges égi jelenség következik be december 21-én, a Jupiter és a Szaturnusz a Földről nézve rendkívül közelségbe kerül majd egymáshoz. Ez a ritka együttállás, amit a Bibliában – betlehemi csillagként említenek, és Jézus születéséhez társítanak.

 

A keresztényi szentírás szerint Jézus Krisztus születését egy „csillag” adta hírül. Sokat foglalkoztak ezzel a kérdéssel a történészek és a csillagászok is, hogy milyen égi jelenség mutatkozott, mi lehetett a betlehemi csillag.  A Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa szerint a Jupiter és a Szaturnusz háromszoros együttállása áll a betlehemi csillagként emlegetett bibliai jelenség mögött.

 

Ha nem lesz felhős az égbolt, a jelenség december 21-én 20 óra előtt és december 22-én 5 óra után is látható lesz, akár szabad szemmel is. A legközelebbi hasonló együttállásra, amikor ugyanígy láthatjuk a két bolygót kb. 80 év múlva kerül sor. Érdemes 16 óra után az eget fürkésznünk, remélhetően részesei leszünk a ritka égi jelenségnek, s mi is megláthatjuk, amit a pásztorok láthattak Betlehemben azon az éjszakán…

 

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség