Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2021. január 16., szombat,  Gusztáv
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2020. december 22.
Adventtől karácsonyig – 2020. december 22.
A karácsonyfa-állítás szokása

A karácsony mai jelképe a feldíszített fenyő.  A karácsonyfa-állítás szokása több más karácsonyi hagyománnyal együtt a középkor német ajkú területeiről származik. A 15-16. századtól a keresztények díszített fákat állítottak lakásaikba.


A karácsonyfa-állítás szokásának előzménye lehet az az ókori hagyomány, amikor az örök élet szimbólumainak tekintették örökzöld fákat; koszorúkat, girlandokat készítettek az ágaiból az ókori egyiptomiak, kínaiak és zsidók. A skandináv országokban a ház örökzöldekkel való díszítése is régi hagyomány, az örökzöldekkel a gonosz elriasztását remélték.

 

A feldíszített karácsonyfa hagyománya hazánkba a bécsi udvar közvetítésével jutott el, először az arisztokrácia, majd a városi polgárság, a falusi értelmiség, végül a parasztság körében terjedt el. Történeti adatok szerint Magyarországon először Brunswick Teréz állított karácsonyfát 1824-ben. A karácsonyfa-állítás szokása magyar nyelvterületen nyugatról kelet felé terjedt. Az ország keleti felében jórészt a második világháború után honosodott meg végleg. 

 

A karácsonyfadísz korábban az alma, dió, házilag sütött sütemények, mézeskalács volt. Az üvegdíszek az 1880-as években jelent meg.

Napjainkban népszerűek a közterületen felállított fák, amelynek előzményeként tekinthetjük a 17. századból ismert szokást, amikor egy központi helyen felállított karácsonyfára akasztottak a szegényeknek és gyermekeknek szánt gyümölcsöket. Réső Ensel Sándor gyűjtése szerint Sáros megyében a földesúr szintén állított karácsonyfát a cselédei számára, szalaggal és gyertyákkal díszítették, ágain a számukra szánt hasznos ajándékokkal.

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség