Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2021. január 16., szombat,  Gusztáv
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2020. december 23.
Adventtől karácsonyig – 2020. december 23.
Hagyományos karácsonyi ételek

Szinte minden karácsonyi ételnek volt mágikus jelentése, amit a régiek készítettek az ünnepre. A bab, a borsó, a mák a bőséget biztosította, a fokhagyma az egészséget védte, a rontás ellen diót fogyasztottak, a méz az egész életet édessé tette.  Az alma a termékenységet jelképezte vagy más értelmezésben a bölcsességet. Ezért ezek az alapanyagok semmiképpen sem hiányozhattak az ünnepi asztalról.


December 24-én sok helyen böjti bablevest ettek, hús és tejtermék nélkül, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat. Édességnek a mákos, diós bejglit vagy a mákos gubát készítettek. Az arisztokrata családok asztalára bőségesen került vadhúsból, tengeri és édesvízi halakból, baromfiból készült étel.

 

A mezőberényiek ünnepi étkezését a nagyobb mennyiség és a jobb minőség jellemezte. Karácsonykor nem volt kötelezően meghatározott ételféle, de igyekeztek a legjobbat főzni: nem volt szokás babot az asztalra tenni, mint az ország más területein, de készítettek orjalevest, töltött káposztát vagy tyúkot, kacsát, hozzá süteménynek kalácsot. A mezőberényi magyarok is – hasonlóan a másik két nemzetiséghez – számon tartották, hogy táplálkozásuk miben különbözik a szlovákokétól, a németekétől. A németekről úgy tartották, hogy kevésbé fűszerezték ételeiket, szívesen főzték a különböző savanyú leveseket. A szlovákok és a magyarok fűszeresebben készítették ételeiket.

 

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség