Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2021. január 16., szombat,  Gusztáv
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2020. december 24.
Adventtől karácsonyig – 2020. december 24.
A karácsonyi asztal

A karácsonyi asztal szokásának szerteágazó kapcsolatai és a múltba messze követhető gyökerei vannak. Az ünnep fénypontja sok helyen a karácsonyi lakoma, a falusi ház legjobban tisztelt bútordarabjának az asztalt tartották. 


A tisztaszobában az asztalt többnyire vendég érkezésekor és ünnepeken terítették meg. Az asztalt sok helyen piros terítővel terítették le, a piros az öröm színe volt. A betlehemi jászolra emlékeztetve az asztal alá szalmát helyeztek. Szokás volt a karácsonyi asztalra és alá gazdasági és házieszközöket, ételeket, gabona magvakat, szénát, szalmát tenni. A magokról úgy tartották, hogy a jövő évi jó termést, bőséget biztosítják. Az asztalra tett tárgyakat, ételeket hosszabb-rövidebb ideig otthagyták, majd leszedés után különböző mágikus célokra használták. A karácsonyi asztalról levett magot a baromfinak adták, hogy jó legyen a tojáshozam. A gazdasági eszközök (ekevas, járom, lószerszám, kaszakő, ácsszerszámok stb.) odahelyezésének az volt a célja, hogy ezek az eszközök az új évben hatékonyabbak legyenek.

 

A karácsony este fogyasztott ételek maradéka: a karácsonyi morzsa, ezt addig otthagyták, amíg le nem szedték az asztalt. Az összegyűjtött morzsát emberi és állati betegségek gyógyítására használták fel, ezen kívül a jövő évi állati és növényi termékenység serkentésére is szolgált, például a gyümölcsfák alá szórták vagy megetették a baromfival. Elterjedt hit volt, hogy a karácsonykor a családot meglátogató természetfeletti lények táplálására az asztalon kell hagyni a karácsonyi morzsát.

 

Egyes vidékeken tavasszal a nyakukba kötött a karácsonyi abroszból vetettek, szintén a jó termés reményében.

 

 

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség