Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2021. január 16., szombat,  Gusztáv
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2020. december 31.
Szilveszter – 2020. december 31.

Az újév a naptári év legelső napja. Világszerte az egyik legünnepeltebb esemény, a legtöbb országban az új év beköszöntét rendezvényekkel, tűzijátékokkal, bulikkal, családi összejövetelekkel ünneplik. A Gergely-naptárat használó kultúrkörben január 1-ére, a karácsonyi időszak nyolcadik napjára esik.

 


Sokan készítettek szerencse pogácsát, amelybe egy érmét vagy egy tollat sütöttek. Úgy hitték, aki megtalálja az érmét, annak egész évben szerencséje lesz. Úgy tartották, ha szilveszter napján megszegnek egy egész kenyeret, akkor a következő esztendőben lesz mit enniük. Feltöltötték a só-, a cukor-, a borstartót, a lisztes edényt, mert ha ezek tele vannak, akkor egész évben bőségben élhetnek.

 

Az év utolsó napján nagy jelentősége volt a fogyasztatott ételeknek. Leggyakrabban malacsült került az asztalra, mert a disznó kitúrja a szerencsénket. Rétest sütöttek, mert ezzel hosszúra nyújthatjuk az életünket, s minél több töltelék tettek bele, annál bőségesebb érvre számíthattak.Tilos volt csirkét enni, mert az elkaparja a szerencsét, a pulyka pedig haragot terjeszt. Ezen a napon tilos volt mosni, teregetni, kölcsönadni, mert ezek szerencsétlenséget hoztak a családra.

 

A sötétség, az ártó szellemek, a betegség és a gonosz erők elűzésében fontos szerepe volt a zajkeltésnek, ehhez dudákkal, trombitákkal óriási hangzavart keltettek.

 

Ha mindezt betartjuk, nagy esélyünk van arra, hogy bőségben, egészségben teljen az új esztendő!

 

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség