Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
 
 
A A A
2021. január 16., szombat,  Gusztáv
 
 
Eseménynaptár

Híreink

2021. január 06.
Vízkereszt – 2021. január 6.

Jézus megkeresztelésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, és ebből a hívek is hazavihetnek. Az év során ebből a szenteltvízből merítenek kereszteléshez és más szertartásokhoz, ahol szenteltvizet használnak.


Ehhez kapcsolódik a házszentelés hagyománya, amikor a házakat meghintik szenteltvízzel. Ilyenkor az ajtófélfára írják fel az évszámot és a C + M + B Christus mansionem benedicat!  („Krisztus áldja meg e házat!”) kezdőbetűit, a következőképpen: 21 + C + M + B.

 

A Kárpát-medencében, a magyarság körében különböző népszokások alakultak ki az évszázadok során. Szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyhatást tulajdonítottak. Sok helyen a házakra, bölcsőkre és ólakra is hintettek belőle, sőt a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon és a lakói egészségesek legyenek. A régebbi idők szokása volt, hogy az állatokkal szenteltvizet itattak, hogy ne legyenek betegek, az emberek pedig magukra locsolták a betegségek és rontás ellen.

 

A házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel. A házszentelést a pap végezte, a hívek meglátogatása összekapcsolódott a lélekpénz beszedésével.

 

E naphoz kötődik háromkirály-járás a bibliai napkeleti bölcseket megszemélyesítő alakoskodók köszöntő- illetve dramatikus népszokása.

 

Napjainkban is élő hagyomány sok helyen, hogy január 6-án bontják le a karácsonyfákat.

Add a Facebook-hoz
 
 

Orlai Petrics Soma
Kulturális Központ
(OPSKK)

Cím: 5650 Mezőberény, Fő út 6.
Tel: (66) 515-553
Fax: (66) 515-550
Honlap: http://opskk.mezobereny.hu
E-mail: opskk@mezobereny.hu
Facebook: www.facebook.com/opskk 

 

Új Széchenyi terv   Magyarország megújul   Közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség