Könyvtár
Tiszta pszichológia
2022. május 27.

A szépirodalom egyik fő vonzereje, hogy képes feltárni az ember belső világának titkait, olyan pontosan és élénken kifejezni a lelki mozdulatokat, ahogyan azt az ember a mindennapi, hétköznapi életben nem tudja megtenni.

A közlekedési kultúra napja
2022. május 21.

2015 óta kerül hazánkban is megrendezésre kerül ez a nap, amikor a biztonságtudatosan, környezettudatosan és udvariasan közlekedőket ünneplik. A nappal a 2011-es  ENSZ Cselekvések Évtizede a Közúti Közlekedésbiztonság Területén Akcióprogram elindítására emlékeznek.

Lackfi János
2022. május 18.

A neves költő, író, műfordító 1971. május 18-án Budapest született. Az irodalom iránti vonzódásán nem lehet csodálkozni, hiszen édesanyja Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító, míg édesapja Oláh János, József Attila-díjas író, költő.

V. Kulcsár Ildikó
2022. május 15.

A Nők Lapja neves újságírója a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, majd magyar-orosz szakos tanári diplomát szerzett. 1976-tól állandó munkatársa volt a Köznevelés című lapnak.

Tavaszi mámor
2022. május 07.

Az egész tavaszt nyugodtan lehetne a szerelem évszakának nyilvánítani, de ha csak egyetlenegy hónapot kellene kiválasztani a sorból, a választás egyértelműen a májusra, a tavasz betetőzésére esne.

Star Wars-nap
2022. május 04.

Habár a világsikerű filmsorozat első részét 1977. május 25-én mutatták be, a legendás "Az erő legyen veled!" mondat kiejtésén alapuló szójáték ("May the force/fourth be with you!") miatt a rajongók május 4-én ünneplik a Csillagok Háborúját, amely dátumot 2019-ben Kalifornia tagállam parlamentje hivatalossá is tett.

George Washington
2022. április 30.

Az Egyesült Államok első elnöke 1732. február 22-én született a virginiai Popes Creek ültetvényen hatodik gyermekként. Bár nem részesült formális oktatásban, kedvelte a matematikát, ügyesen rajzolt térképeket és érdekelte a földmérés. Csak három évig dolgozott földmérőként, de egész életében folytatta a felmérést, így a feljegyzések szerint körülbelül 60 000 hektárt mért fel élete során.

Örkény István
2022. április 25.

A magyar groteszk próza megteremtője 1912. április 5-én született Budapesten egy jómódú polgári családba. A Műegyetemen először a vegyészmérnöki karra járt, majd gyógyszerész szakon szerzett diplomát.

Leiner Laura - tematikus ajánló
2022. április 22.

A szerethető karakterekkel teli humoros ifjúsági regények szerzője 1985. április 22-én született, Budapesten. Első kiadott műve a 2005-ben megjelent Remek! című regény, de az igazi sikert a 2010-ben kiadott Szent Johanna gimi sorozat első kötete hozta meg számára. Az azóta megjelent Bexi-sorozat és Iskolák versenye-sorozat sikeresen ismertette meg a fiatalokkal a könyvek világát és felkerült néhány iskola ajánlott olvasmány listájára.

2010 óta magyar tinik tízezrei olvassák ifjúsági regényeit.
De vajon miben áll Leiner Laura sikerének titka?

Lucrezia Borgia
2022. április 18.

A legendák, drámák, operák és filmsorozatok szerint Lucrezia Borgia egy igazi méregkeverő, cselszövő femme fatale, amire viszont a történészek semmilyen bizonyítékot eddig nem találtak.

Négylábú hősök
2022. április 16.

Az egyik legismertebb kutya-gazdi kapcsolatról szóló könyv, a Marley meg én írója a következőket mondta: "Az ember sok mindent megtanulhat egy kutyától (...). Arra tanított, hogy minden napot féktelen örömmel és boldogsággal éljek meg, hogy ragadjam meg a pillanatot és hallgassak a szívemre. Megtanított arra, hogy élvezzem az egyszerű dolgokat: egy séta az erdőben, a frissen leesett havat, egy szunyókálást a téli nap sugarában."

Samuel Beckett
2022. április 13.

1906. április 13-án látta meg a napvilágot Dublinban egy a XVII. században Franciaországból elmenekült család sarjaként. Gyermekkorában kitűnő sportoló volt, a tenisz, úszás, futás, golf és boksz mellett remekül krikettezett: egyetemi csapatával első osztályú mérkőzést is játszott. Miután a dublini Trinity College-ban kiváló eredménnyel befejezte tanulmányait, a híres párizsi École normale supérieure-ön lett angol előadó, ahol megismerkedett James Joyce-szal. Ekkor már párizsi folyóiratokban jelentek meg versei és tanulmányai.

Pulitzer-díjas művek
2022. április 10.

Pulitzer József, eredetileg Politzer, ismertebb nevén Joseph Pulitzer 1847. április 10-én született Makón. A középiskolai és a kereskedelmi iskolai tanulmányait Budapesten folytatta, amelynek hirtelen véget vetett a matematika tanárának adott pofon. A lobbanékony ifjú Párizsba szökött és katonai pályára szeretett volna kerülni, ám látása és gyenge egészségi állapota miatt mindenhol visszautasították, míg a Hamburgban toborzó amerikai hadsereg fel nem vette. 1864-ben a számos magyarból is álló 1. számú önkéntes Lincoln-lovasezredben vett részt az amerikai polgárháborúban, majd négy év múlva leszerelték.

Butch Cassidy
2022. április 06.

A leghírhedtebb vonat- és bankrabló 1866. április 13-án Beaverben látta meg a napvilágot Robert LeRoy Parker néven egy mormon család első gyermekeként. Fiatalon elszökött otthonról, majd egy Mike Cassidy nevű cowboy és marhatolvaj vette pártfogásába, akinek tiszteletére vette fel a Cassidy nevet. Kisebb bankok kirablásával, majd lovak lopásával kezdte pályafutását, amiért két évre ítélték.

< >